4 minuten lezen

 

Op 1 februari 2019 startte in Den Haag een reeks van festiviteiten rond het 100 jarig bestaan van het Vrouwenkiesrecht. Op een toepasselijke locatie: in en rond het gebouw van de Tweede Kamer. Margaret van Diermen, lid van het hoofdbestuur van de VVAO was erbij met andere VVAO-vrouwen van verschillende afdelingen.

 

Foto VVAO vrouwen bij 100 jaar Vrouwenkiesrecht

Ook VVAO-vrouwen kwamen op 1 februari naar het ‘Vrouwen-Plein' in Den Haag 

 

 

Strijd, resultaten en hoop

De viering startte met het minisymposium Verleden-Heden-Toekomst, een combinatie van uitgesproken columns en pitches over diverse thema’s zoals ‘Openbare ruimte en cultuur’, ‘Werk, Zorg en welzijn’, ‘Vluchtelingen- en migrantenvrouwen en armoede’ en ‘Seksueel geweld’.

 

De hoop gloort.

 

In haar bijdrage getiteld ‘Strijd, resultaten en hoop’, stelt oud-politica Hedy d'Ancona dat 'de hoop gloort'. Na een lange periode waarin generaties na haar weinig interesse toonden in emancipatievraagstukken en deden of het thema afgerond was, valt het haar op dat nieuwe generaties weer actief strijden voor vrijheid en gelijkheid. Ze ziet dit onder andere terug bij jonge vrouwen die de vrijheid in de publieke sfeer en de openbare ruimte terugeisen. Een voorbeeld hiervan is Pleun van Onzenoort, voorzitter van Stichting Stop Straatintimidatie. In haar pitch vertelt van Onzenoort dat zij als 25-jarige regelmatig is lastiggevallen op straat. Voor haar reden de strijd aan te binden. Fluiten, sissen en naroepen is niet ‘gewoon’. Haar strijd heeft resultaat: in gemeenten als Tilburg, Rotterdam en Amsterdam is dit soort gedrag strafbaar en is de eerste boete een feit.

Ook Marthe de Win, medeoprichter van De Bovengrondse, een open platform dat ideeën uitwisselt en projecten opzet om gelijkwaardigheid ongeacht gender te bevorderen, laat zien dat het thema emancipatie en feminisme (M/V) weer volop leeft, ook bij jonge vrouwen. 

 

De politiek aan het woord

Kamerleden van onder andere de Partij voor de Dieren; zij prachtig gekleed in de stijl van 1919 met bijpassende hoed, reageerden op de pitches. Daarbij was de rode draad dat Kamerleden gebaat zijn bij reacties over emancipatie uit het land, zodat zij het onderwerp aan de orde te kunnen stellen in de Kamer. 

 

Slechts een derde van de mensen met politieke macht is vrouw!

 

Je laten horen in de Tweede Kamer is iets wat Hanske Evenhuis-van Essen (97), een van de oudste vrouwelijke oud-Kamerleden (CDA), niet vreemd is. Toen het CDA in 1977 voor het eerst met een gezamenlijke lijst meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen, werd Evenhuis-van Essen gekozen als lid van de Tweede Kamer. Daar was zij actief op het gebied van onder andere vrouwenemancipatie. Evenhuis-van Essen was VN vrouwenvertegenwoordiger en leidde als eerste het Kamerbreed Vrouwenoverleg. Op 1 februari riep zij vrouwen op de politiek in te gaan: “Slechts een derde van de mensen met politieke macht is vrouw!“

De happening op 1 februari werd afgesloten met de opening van de fototentoonstelling Vrouwen hebben nooit stilgezeten door minister Sigrid Kaag en Awa Mbowwe. Fotograaf Mieke Schlaman maakte 30 jaar lang foto’s van vrouwen bij hun pogingen hun leven te verbeteren. De foto’s zijn gerangschikt aan de hand van zeven thema's (corresponderend met de thema’s uit het minisymposium) en bekeken vanuit verschillende soorten vrouwenlevens. Volgens Schlaman maakt het veel uit of je een Nederlandse vrouw bent of een vluchteling, of je wel of geen geld hebt, of in jouw cultuur geweld tegen vrouwen geaccepteerd wordt of niet.

 

 

Gedurende heel 2019 worden activiteiten georganiseerd in het kader van ‘100 jaar Vrouwenkiesrecht’. Hieronder een greep uit de activiteiten. Kijk voor een actueel overzicht op de website van Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis: www.atria.nl

En duik met Rosa Lindenburg in de historie van het vrouwenkiesrecht en ontdek een wonderlijke koehandel!

 

Agenda 100 jaar Vrouwenkiesrecht

Een overzicht van tentoonstellingen, symposia, lezingen en andere activiteiten in 2019.