Wetenschappers zijn al vele jaren bezig met het maken van computermodellen van het menselijk lichaam, waarbij de mechanische, fysieke en biochemische functies geïntegreerd worden. Het is de bedoeling dat dit op termijn leidt tot de mogelijkheid om van ieder mens een ‘digitale tweeling’ te maken voor medische toepassingen. Het gaat hier om een digitale kopie van het menselijk lichaam.

 
Zo’n digitale tweeling heeft drie voordelen:

  1. In de eerste plaats is het een instrument om artsen te helpen bij het nemen van beslissingen. Zo kan de dosering van medicijnen eerst getest worden op de digitale tweeling. Ook geeft een digitale tweeling veel beter zicht op de individuele situatie van een patiënt. Elk lichaam is anders, denk aan de precieze vorm en werking van het hart die per persoon sterk verschilt.
  2. In de tweede plaats kunnen klinische trials van de biomedische industrie (bijvoorbeeld: het testen van nieuwe medicijnen) toegepast worden op digitale tweelingen in plaats van op menselijke lichamen.
  3. In de derde plaats kan een digitale kopie van je lichaam voor jezelf nut hebben. Zo zou je via je digitale tweeling kunnen nagaan wat het fysieke effect zal zijn van bepaalde keuzes of veranderingen. Je kunt hierbij denken aan: verdwijnen mijn knieproblemen als ik tien kilo afval?

 
Hoe zit het dan met privacy?

De inschatting is dat de eerste complete digitale tweeling over vijf tot tien jaar beschikbaar is. Tijdens de discussie op Bessensap blijkt dat een deel van de aanwezigen hier geen gebruik van zou maken. Als reden wordt privacy aangehaald: hoe weet je waar alle gegevens over jouw lichaam blijven? Kan er ook misbruik van gemaakt worden door kwaadwillenden?

De medische voordelen van een digitale tweeling klinken overtuigend, maar het idee van een complete virtuele kopie van je lichaam heeft ook iets onwerkelijks en ongemakkelijks. Een belangrijke vraag is hoe we met deze ontwikkeling om willen gaan, als individuele mens en als maatschappij. Deze vraag zou iets specifieker mogen: wordt er in de onderzoeks- en ontwikkelfase ook nagedacht over regulering (wat mag wel en niet en wie bepaalt dat?) en hoe voorkom je misbruik? Het tijdig voeren van deze discussie is van groot belang. We moeten niet wachten totdat deze technologie zijn intrede doet in ons dagelijkse leven.

 

Lees meer over nieuwe technologieën

Foto Bessensap

Een nieuwe toekomst voor delinquenten met virtual reality

De opmars van zelflerende computers in de zorg